HPD

Switch to desktop Register Login

Foto: Planinari iz Trilja na Raduši

U organizaciji PD Jelinak iz Trilja jučer je održan uspon na najviši vrh Raduše Idovac. Domaćin planinarima iz Trlja bilo je HPD „Rama“. Pored planinara iz Dalmacije, usponu su se priključili i planinari iz PD Cincar iz Livna, PD „Tim“ iz Busovače i PED „Komotin“ iz Jajca.

Uspon je započeo od Zahuma kod spomen obilježja Divi Grabovčevoj po sunačanom i ugodnom vremenu. Oko 50-ak planinara su uživali tijekom uspona u pogledu na okolne planine. Planinari koji su prvi put u posjetu Raduši nisu mogli skriti oduševljenje i dobro raspoloženje ljepotama prirode.

Uspon na Idovac je trajao oko tri sata po veoma lijepom i ugodnom vremenu. Dolaskom na sam vrh pred planinarima se otvorio pogled na okolne planine (Vran, Čvrsnicu, Ljubušu, Vranicu,Cincar, Stožer pa čak do Biokova). Uz kratku okrijepu i zajedničko fotografiranje uslijedio je povratak do polazne točke (Zahum).

Po povratku na Zahum jedna skupina planinara uputila se prema vidikovcu na Umnoj glavi. Svatko tko  dođe na vidikovac ostane bez riječi. Pogled koji „puca“ prema Ramskom jezeru  i Ramskoj  kotlini nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Planinari su ostali zatečeni nestavarnom ljepotom koja  se rijetko viđa.

Po povratku u Ramu posjetili su Franjevački samostan na Šćtitu i Etnografski muzej gdje ih je dočekao gvradijan fra Andrija Jozić.

Dolazak planinara iz Dalmacije  i njihovi dojmovi viđenim na Raduši, Zahumu i na Šćitu, najbolja je promocija Rame i ramskih planina kao poželjnog turističkog i planinrskog odredišta.

na vrh članka

Hrvatsko planinarsko društvo "Rama" 2011.- 2017. Sva prava pridržana

Top Desktop version