HPD

Switch to desktop Register Login

U pripremi novi projekt HPD "Rama" na Vran planini

Već odavno možemo čuti priče kako su pripadnici UNPROFOR-a na području Vran planine radili što su htjeli tijekom ratnih 90-ih. Iako nikad nije bilo konkretnih informacija i dokaza da su na nekim lokacijama koje su koristili, između ostaloga odlagali i radioaktivni otpad, te glasine nikad nisu niti potvrđene niti demantirane.

Činjenica je da ih nitko nije kontrolirao niti je to mogao, a činjenica je da su u to vrijeme mogli raditi što su htjeli.

Kako je završio ratni sukob, „mirovne snage“ su otišle ne neko drugo mjesto gdje su ih njihovi nalogodavci poslali. Ali su ostale priče i sumnje, koje se s vremena na vrijeme u Rami spominju.

S ciljem da se pokuša stvarno utvrditi je li na određenim lokacijama doista odlagan radiaktivni otpad, ili su to samo teorije urote,  već dulje vrijeme HPD „Rama“ radi na pripremi projekta kojim će biti obuhvaćeno više lokacija gdje će biti izvršena mjerenja radioaktivnosti.

Kroz pripremini dio projekta, odrađena su zračna snimanja pojednih lokacija, koje su snimljene i gps-om, a prikupljeni podaci su uneseni u mapu koja je napravljena za ovaj projekt.

Dio potrebne opreme za provedbu prjekta, HPD “Rama” već je osiguralo, a dio još treba nabaviti. Budući da je projekt značajan za širu društvenu zajednicu, planirano je uključivanje nekih institucija i pojedinaca koji mogu pomoći pri nabavci opreme koja nedostaje.

Dolaskom proljeća i nakon otapanja snijega, slijedit će realizacija planiranih aktivnosti.

na vrh članka

Hrvatsko planinarsko društvo "Rama" 2011.- 2017. Sva prava pridržana

Top Desktop version